Leden 2009

Diplomy za 3.špeciálnu bleskovku

31. ledna 2009 v 17:13 | Sarah Krajčovičová
A ešte Léňa mi prosím napíš do komentárov čo by si chcela na 2.diplom.

Koniec 3.špeciálnej bleskovky

31. ledna 2009 v 16:50 | Sarah Krajčovičová
Tak a hotovo.Dakujem že ste sa prihlásili.Už pracujem na diplomoch.

Sorry

31. ledna 2009 v 16:43 | Sarah Krajčovičová
Sorry ale teraz to asi so stránkou nebudem stíhať lebo je druhý polrok a ja si musím opraviť tie dvojky=)).Budem sem chodiť kedy sa bude dať.

Mám novú stránku

31. ledna 2009 v 16:41 | Sarah Krajčovičová |  News
Je o našom psíkovi Martinnovi.Mal aj predtým stránku ale tá niekedy ani ukázať nedala...ach jaj.
Tak sa som mu spravila dalšiu www.martinno-rr.blog.cz. Je tam aj vela informácii o Rhodézskych ridgebackov

Vysvedčenie

31. ledna 2009 v 16:37 | Sarah Krajčovičová |  News
Tak ahoj ♥♥Sb♥♥ aj všetci ostatný.Aké bolo vysvedčenie?Ja som mala 3 dvojky a 8 jednotiek.Ostatné absolvovala a 113 ospravedlnenych hodin.Vela som bola v nemocnici preto bol pre aj 1.polrok 6.ročníka dosť náročný.Ako ste dopadli vy?Naštastie polročné vysvedčenie nejde na stredné školy(až z 9.ročníka).

ODHALENIE DAVIDA COPPERFIELDA!!!!

23. ledna 2009 v 21:40 | Sarah Krajčovičová
Tak.Ked ste pozerali videa a predstavenia Davida Copperfielda,rozmýšlali ste ako to dokáže.Ja som sa tiež čudovala ale našla som videá o odhalení Copperfialda.Aj tak ešte niečomu nerozumiem ale rada vám tie videá ukážem Toto sa Copperfieldovi nebude páčiť


Preseknutie motorovou pílou



Prechod cez čínsky múr


Zmiznutie oŕient expresu







David Copperfield-sekera

23. ledna 2009 v 18:53 | Sarah Krajčovičová

David Copperfield lieta!!!!

23. ledna 2009 v 18:52 | Sarah Krajčovičová

David Copperfield-prechod cez čínsky múr

23. ledna 2009 v 18:51 | Sarah Krajčovičová

3.špeciálna bleskovka-téma mená

20. ledna 2009 v 14:48 | Sarah Krajčovičová
1.Ako sa voláš?
2.Páči sa ti tvoje meno?
3.Ako by si sa ináč chcela/chcel volať?
4.Aké meno sa ti najviac páči?
5.Naopak ktoré nenávidíš?
6.Andrea alebo Michaela?
7.Barbora alebo Diana?
8.Podla teba sú krajšie mená chlapčenské alebo dievčenské?
9.Ako sa volá tvoja mama?
10.čo na diplomy(2)?

Bleskovka č.6

20. ledna 2009 v 14:41 | Sarah Krajčovičová
1.Ahoj
2.Máš radšej Miley Cyrus alebo Hannah Montanu?
3.Sandra Bulock alebo Nicole Kidman?
4.Počítač alebo notebook?
5.Ako bolo v škole?
6.Aké bude vysvedčenie?
7.čo na diplom?
8.ahoj

Povedz mi čo ješ a ja ti poviem kto si

20. ledna 2009 v 13:54 | Sarah Krajčovičová

Povedz mi čo ješ a ja Ti poviem kto si...

Názory na zdravú stravu sa neustále menia. Kým v minulosti sa tučný človek pokladal za dobre živeného, dnes je to naopak, zatiaľ čo v budúcnosti sa budú určite opäť ešte prehodnocovať.

Čo by nemalo v strave rozhodne chýbať?

Dá sa povedať, že definíciu zdravej stravy môžeme zahrnúť do troch skupín:

1. Dostatok živín, bielkovín, tukov a sacharidov
2. Poskytuje organizmu ochranné látky, t.j. všetky vitamíny
3. Organizmu neškodí a nezaťažuje ho

Zdravá výživa lieči a predlžuje život

Zdravá strava by mala byť teda vyvážená tak aby človeku všestranne prospievala a nijako neškodila. Nie je tomu tak dávno, čo sa za zdravú stravu pokladala strava plná mäsa, mäsových výrobkov, smotany, knedlí a koláčov s doplnkami ovocia a varenej zeleniny. Dnešné výskumy však potvrdzujú skúsenosti antických a indických lekárov, že najzdravšia je surová zelenina pestovaná biologickým spôsobom.
Teda dnešné propagované BIO potraviny. Taktiež netučné mliečne výrobky a ryby. Mäso cicavcov sa považuje za škodlivé podobne ako mliečny tuk a biely cukor. Americká dietetická asociácia ADA vyhlásila, že správne zostavená a vyvážená vegetariánska strava pôsobí preventívne proti degeneratívnym chorobám, ako sú rakovina, ateroskleróza, cukrovka a podobne.

Správna kombinácia potravín

Kombinácia správne zostaveného jedla má skutočne svoj význam, najmä na ceste k úbytku hmotnosti. Nič nepodporuje tráviaci proces tak, ako správne zostavená strava. Ľudský organizmus nie je stvorený na to aby, žalúdok strávil súčasne viac ako jednu koncentrovanú potravu. Je to naozaj jednoduché, ale veľmi dôležité.
Koncentrovanou potravou rozumieme všetko okrem ovocia, zeleniny a šalátov. Jednoducho povedané je to vlastne, už dobre známa delená strava. Základným princípom delenej stravy teda je, nemiešať potraviny s rozdielnym časom trávenia a s rozdielnymi požiadavkami na kyslosť či zásaditosť tráviacich štiav.
Cieľom delenej stravy je, aby potrava zbytočne dlho neležala v žalúdku čiže, aby sa strávila, a tým sa zabránilo hnilobným a kvasným procesom v črevách, ktoré sú zdrojom otravy organizmu. Oddelená strava predstavuje azda najzdravšiu formu ľudskej výživy, pričom môže byť veľmi chutná, lahodná a pestrá.
Nesprávnou kombináciou zložiek potravín sa spôsobuje dlhé trávenie, dá sa povedať, že drastickým spôsobom sa brzdí fáza využívania potravy a fáza vylučovania, čo môže neskôr spôsobiť poškodenie pečene, obezitu, bolestivé tráviace poruchy, stratu energie. K zdravej strave taktiež patrí príjem dostatočného množstva tekutín

Tekutiny nad zlato

Tekutina je potrebná nielen pre stabilizovanie krvného obehu, ale najmä preto, aby sa zabránilo poškodeniu zdravia. Pri odbúravaní tuku sa uvoľňujú škodlivé látky, ktoré sa musia z tela vyplaviť. Pri nedostatku tekutiny sa tak nestane, a tým hrozí prekyslenie organizmu alebo utvorenia sa usadenín. Tie sa časom môžu prejaviť vo forme dny alebo obličkových kameňov. Časté pitie v priebehu dňa tiež obmedzuje pocit hladu.

7 Krokov k zdraviu
1. Jesť len pri pocite hladu
2. 70-80 % denného objemu jedla konzumovať v surovom stave
3. Jesť päťkrát denne menšie porcie, ale častejšie
4. Nejesť hltavo. Stravu dôkladne rozžúvať a vychutnať si ju
5. Stravu nezapíjať. Pije sa výlučne pred jedlom
6. Denne prijať dva litre tekutín
7. Obmedziť príjem čierneho čaju a kávy
Autor: M.K.

10 tipov ako premôcť štikútanie

20. ledna 2009 v 13:53 | Sarah Krajčovičová

10 spôsobov ako premôcť čkanie

Poznáte to. Čkanie (alebo štikanie) je veľmi nepríjemnou súčasťou ľudského bytia. Najskôr cítite nepríjemný tlak v dýchacej trubici, a potom to príde. Štik! A o chvíľu zase. Štik! Ako čkanie premôcť? Poradíme vám!
Čkanie je prvotný prejav hltavého jedenia alebo pitia. Rovnako ho môže vyvolať požívanie slaných a korenistých jedál, nedostatočné trávenie, ale aj únava a stres.
Keď čkáme, naša bránica sa dostáva do kŕča a prúd vzduchu narazí na hlasivky, ktoré sa v dôsledku podráždenia bránice stiahli. A typický zvuk je na svete!

Čo zaručene pôsobí proti čkaniu?

1. Vypite za sebou sedem glgov studenej vody.
2. Zdvihnite ruky nad hlavu a prechádzajte sa po izbe. Na prvý pohľad banálny postup, ktorý však pomáha bránici získať pôvodný rytmus sťahov.
3. Skúste zadržať dych minimálne na 30 sekúnd.
4. Zadržte dych a trikrát po sebe preglgnite na prázdno.
5. Odporúča sa aj pitie mätového čaju, ktorý upokojuje svaly.
6. Dýchajte do papierového vrecúška. Inhalovanie oxidu uhličitého sa považuje za zaručený recept.
7. Vyskúšajte psychologický trik. Požiadajte svojho partnera, alebo kamarátku, aby povedali formulku: "Ak ešte raz štikneš, tak...". Najlepšie je vymyslieť činnosť, ktorú nemáte rady, napríklad, ak ešte raz štikneš, budeš umývať riad celý týždeň.
8. Urobte desať drepov. Fyzická aktivita tiež pomáha bránici.
9. V mnohých prípadoch, hlavne o detí, sa odporúča šteklenie, vďaka ktorému dochádza k smiatiu a bránica sa vracia do pôvodnej polohy.
10. Zjedzte lyžičku cukru. Impulzy nervov sa v ústach zmenia a bránica začne pracovať normálne.
Ak čkanie trvá viac ako jeden deň, neváhajte a navštívte lekára. Iba odbornou pomocou sa môžete dlhotrvajúceho čkania zbaviť. Aby ste si spríjemnili čas počas čkania, nezabúdajte, že ak sa vám čká, niekto na vás myslí.
Perlička na záver: Rekordérom v čkaní je Američan Charles Osborne, ktorý čkal sústavne 68 rokov a je zapísaný aj v Guinessovej knihe rekordov.

Dbajte o svoj imunitný systém

20. ledna 2009 v 13:49 | Sarah Krajčovičová

Dbajte o svoj imunitný systém!

Imunita je schopnosť nášho organizmu odolávať nástrahám mikroorganizmov, pričom najväčšiu hrozbu predstavujú infekcie. Oslabený imunitný systém sa prejavuje zvýšenou únavou, bolesťami kĺbov, zhoršeným hojením rán, väčšou náchylnosťou na choroby, alergie, v horších prípadoch aj na nádorové ochorenia.


Obzvlášť citlivý imunitný systém majú deti a starí ľudia, ľudia po operáciách, po diétach, pri nadmernom fyzickom zaťažení a ľudia vystavení veľkému stresu. Imunitu však môžeme sami ovplyvniť a posilňovať počas celého života. A to predovšetkým zdravým životným štýlom, pestrou a vyváženou stravou, vitamínmi, tekutinami, pohybom na čerstvom vzduchu, kvalitným spánkom, otužovaním a vyhýbaním sa stresu.

Zdravé črevá

Významným imunitným orgánom je sliznica v črevnom systéme, preto je veľmi dôležité udržiavať zdravú črevnú flóru a prečisťovať črevá správnou stravou a dostatkom tekutín. Pre naše zdravie je nevyhnutné, aby sme mali v črevách potrebné probiotické kultúry. Zdravú črevnú flóru si najlepšie udržíme, ak budeme denne konzumovať prírodné užitočné baktérie - probiotiká. Nachádzajú sa najmä v kyslých mliečnych výrobkoch, výborným zdrojom je bryndza, ale aj kvasená kapusta či kvasené uhorky.

Zima je ideálna na posilnenie imunity

V zime nám vraj lepšie trávi, preto je najlepším obdobím pre posilnenie imunitného systému. Treba sa však vyhýbať ťažko stráviteľným jedlám, sladkostiam, mrazeným a konzervovaným produktom, studeným jedlám a nápojom. Konzumovať by sme mali najmä čerstvé a ľahko stráviteľné jedlá ako jogurt, zelenina, sladké ovocie, cibuľu, cesnak, orechy, potraviny s obsahom vlákniny, strukoviny, semienka a cereálie, ktoré posilňujú organizmus. Výborné sú aj morské ryby a sardinky. V zime by sme mali konzumovať radšej teplé jedlá, aby náš organizmus zvnútra zahrievali.

Aj v zime treba veľa piť

Aj obyčajná voda dokáže s imunitou narobiť zázraky. Kde je veľa vody, tam sa škodliviny nedokážu udržať a ľahšie sa vyplavia z tela von. Ak vám nechutí čistá voda, pite aspoň zriedené ovocné a zeleninové šťavy. V chladnom období sú pre organizmus ideálne aj nesladené teplé bylinkové čaje. Ak potrebujete sladiť, dajte si do nich med. Kávu a čierny čaj k tekutinám nerátajte, lebo organizmus viac vysušujú ako zavodňujú.

Posilnite sa vitamínmi

Imunomodulačný účinok majú najmä vitamíny C, A, D, E , B-komplex, betakarotén, ako aj dôležité minerálne látky zinok a selén. Imunitný systém proti vírusovým ochoreniam a bakteriálnym infekciám podporuje predovšetkým vitamín C. Je životne dôležitý pre zdravie buniek, celkovú odolnosť organizmu, pomáha nás chrániť pred nachladnutím a chrípkou. Najzdravší je v prírodnej podobe a obsahuje ho takmer každá zelenina a ovocie, najmä však citrusové plody, kyslá kapusta, kivi a paprika. Ak nekonzumujete dostatok zeleniny a ovocia, môžete ho doplniť aj umelým vitamínom C z lekárne.

Prírodné posilňovače imunity



Najvhodnejší spôsob, ako predísť ochoreniu je sústavne posilňovať svoj imunitný systém ochrannými látkami. Odborníci na metabolizmus odporúčajú denne konzumovať:


  • lyžicu rastlinného oleja lisovaného za studena, ktorý posilňuje telové bunky a dodáva organizmu vitamín E
  • čerstvé ovocie, má vysoký obsah vlákniny a vitamínu C, ktoré výrazne zvyšujú odolnosť organizmu voči ochoreniam a zároveň liečia
  • zeleninu, najmä cibuľu a cesnak, ktorý je najlepším prírodným antibiotikom, skvele posilňuje imunitu, má protizápalové a protiplesňové účinky
  • pivovarské droždie, ktoré obsahuje komplex vitamínov B a veľa selénu
  • med
  • bielkoviny obsiahnuté v klíčkoch a výhonkoch, semiačka, orechy, jadierka, hrach, fazuľu
  • čaj z echinacee, majoránu, rakytníka, ostružiny
  • z korenín sú výborné klinčeky a fenikel

Ako sa zbaviť migrény

20. ledna 2009 v 13:46 | Sarah Krajčovičová

Ako sa zbaviť migrény?

Máte pocit, že hlava vám o chvíľku praskne ako balón pod špendlíkom. Do mozgu sa vám zapichávajú tisíce ostrých nožov. K tomu všetkému sa pridruží nutkanie na zvracanie a prekáža vám akákoľvek citlivá zmena v okolí. Migrénu vraj dostane každý človek minimálne jedenkrát za život. No pre niekoho sa stáva pravidelnou nepríjemnou súčasťou nejedného dňa.


Migréna s aurou

Od obyčajnej bolesti hlavy ju odlišujú vedľajšie symptómy, ktoré postihujú celé telo. Nepríjemné tlaky cítite len v jednej časti hlavy a vyráža vám odtiaľ pulzujúca bolesť. S ňou prichádzajú pocity zvracania a zhoršujúca sa reakcia na zvýšenú fyzickú aktivitu, ostré svetlo a veľký hluk.
Spúšťačmi chemickej reakcie v nervovom systéme môžu byť predvídateľné a nepredvídateľné prvky. Keď odhalíte prvé z nich a dokážete sa im vyhýbať, máte tento boj z časti vyhraný. Vyvolávačom môže byť silná aróma, svetlo alebo zvuk, zmena počasia, náhly prechod do inej nadmorskej výšky, stres, depresia, únava, nepravidelný spánok, fajčenie a intenzívna psychická záťaž.
Ťažšou formou migrény je jej spojenie s aurou. Popri zvyčajných problémoch sa zhorší videnie. Predmety sa vám zdajú rozmazané a máte výpadky určitej časti zorného pola. Nedokážete sa koncentrovať a máte problémy s rečou. Máte poruchy v citlivosti končatín alebo v nich cítite neustále mravčenie. Týmto typom trpí až 20 percent migrénikov.

Pomoc v strave

Po účinný liek nemusíme chodiť veľmi ďaleko. Začať môžete už zmenami v stravovaní. Medzi jednotlivými jedlami by ste si mali určiť časový odstup, ktorý budete vždy dodržiavať. I keď zvolíte vhodné suroviny, ich účinok potlačíte nepravidelnosťou alebo dlhodobým postom. Vyhýbať by ste sa mali potravinám, ktoré obsahujú dusičnan sodný. Pre ľudí, ktorí trpia migrénou sa neodporúča konzumovať priveľa čokolády, avokáda, alkoholu, vína, tavených syrov, nápojov s kofeínom, fíg, šošovice, orieškov, papáje, sójovej omáčky, kyslej kapusty a hrozienok. Vyhýbať by sa mali aj presoleným, príliš koreneným, fast-foodovým a starším jedlám.
Keďže rizikových potravín je veľa, vyskúšajte ich postupným testom. Určité obdobie sa vyhýbajte konzumácii jednej z nich a uvidíte, či vás budú trápiť časté bolesti hlavy. Podľa toho si vytvoríte vlastný zoznam nevhodných jedál. V úplnom začiatku migrény môže pomôcť šálka veľmi silnej kávy. Pre niekoho sú vhodné jedlá z ananásu, petržlenu, cesnaku, čerešní a mandlí.

Bylinné extrakty

Nezanedbateľná pomoc prichádza priamo z prírody. Rôzne bylinné čaje a extrakty dokážu spraviť mnohokrát viac ako drahé lieky. Silné záchvaty rýchlo zmierni prvosienka zaliata horúcou vodou. Nápoj musíte piť dvakrát denne po dúškoch a tak horúci ako ho znesiete. Čaj s kopcovitou čajovou lyžičkou myšochvosta by vás po určitom čase mal dokonca natrvalo zbaviť tejto choroby. Rovnaké účinky sa pripisujú aj záparu z rebríčka. Pomáha aj olej z púpavy, mäta, zázvor, harmanček. Obyvatelia Srí Lanky používajú ako účinný liek na kávovom mlynčeky zomleté klinčeky. Stačí úplne malé množstvo, ktoré sa zmestí na hrot noža. Treba ho užívať päťkrát denne po jedle pokiaľ nezmiznú bolesti.

Akupresúrne body

Čínska medicína našla silnú zbraň v podobe tlakovej masáži. Ak stláčate v pravidelných intervaloch na tele určené body, tak sa vám uvoľní napätie v hlave a bolesť časom ustúpi. Prvý bod sa nachádza na tvári. Trikrát po minúte stláčajte ukazovákmi smerujúcimi proti sebe lícne kosti, pričom začiatok prsta má byť rovno pod zreničkou. Ďalšie miesto je medzi obočím. Špičkou prostredníka tlačte na koreň nosa a zhlboka pritom dýchajte. Spravte tri opakovania aspoň dvakrát za deň.


Veľa problémov spôsobuje aj krčná chrbtica. Pritom stačí, ak ste mali len nesprávnu polohu pri spaní. Bolesť z nej odstránite tak, že predkloníte hlavu, ukazováky položíte do dutín kde sa začína lebka a jemne budete minútu masírovať. Nasledujúci cvik môžete robiť len na ľavej ruke a neodporúča sa tehotným ženám. Palcom pravej ruky stláčajte miesto medzi palcom a ukazovákom. Opakujte niekoľkokrát za sebou. To isté miesto potom stláčajte minútu na oboch nohách

Hriešne dobrá čokoláda

20. ledna 2009 v 12:54 | Sarah Krajčovičová

Hriešne dobrá...čokoláda!

Kto by nepoznal tú neutíchajúcu túžbu po sladkom, ktorá sa najčastejšie objaví po jedle alebo priveľkom strese. Vtedy za nás hovorí nielen naše telo, ale aj myseľ, ktorá prahne po niečom s vysokým obsahom cukru a nám neostáva nič iné, len siahnuť po poslednej tabličke čokolády, ktorú sme si odložili na "časy veľkej krízy".

Pravda alebo mýtus?

Ak sa ešte stále trestáte za to, že ste podľahli tomuto sladkému pokušeniu a po večeroch tajne vyjedáte čokoládu, pretože normálne je to nezdravé, môžete s tým pokojne prestať.
Odborníci totiž zistili, že čokoláda pozitívne vplýva na vysoký krvný tlak a jej konzumácia pomáha výrazne znížiť riziko hypertenzie. Obsahuje takisto antioxidačné látky, ktoré napomáhajú lepšiemu fungovaniu a elasticite ciev, čím znižujú riziko srdcovo - cievnych ochorení. Okrem toho, čokoláda uvoľňuje v ľudskom tele tzv. betaendorfín, ktorý v ľudskom tele vyvoláva príjemné pocity, a tak nám je po požití tohto lákadla ľahko nielen na tele, ale aj na duši.
Netreba to však preháňať, pretože "priveľa dobrého skutočne škodí" a čokoláda má predsa len aj negatívne účinky. Ako každá sladkosť, aj čokoláda je len zdrojom prázdnych kalórií a potláča chuť na skutočne hodnotné jedlo. Obsahuje len málo bielkovín, ale priveľa tukov a cukrov, ktoré pri väčšom množstve zvyšujú telesnú hmotnosť.
Takže, dámy, pozor na postavu!

Ako to bolo naozaj

Slovo čokoláda pochádza z jazyka pôvodných obyvateľov stredného Mexika a po prvý krát sa dostala do Európy v 15. storočí vďaka Španielovi Hernandovi Cortézovi, ktorý sa podieľal na dobytí Mexika.
V slovníku znamená slovo čokoláda intenzívne ochutenú horkú potravinu, ktorá sa získava z bôbov kakaovníka, pod názvom Theobroma Cacao, čo v preklade znamená pokrm bohov.
Ako prví začali kakaové bôby konzumovať Aztékovia, ktorí verili, že kakaovník pochádza priamo z raja. V americkom čokoládovom priemysle sa pod pojmom kakao rozumie sušina z kakaových zŕn a spolu s kakaovým maslom tvorí samotnú čokoládu. Tá sa spracuje do čokoládových tabuliek alebo nápoja zvaného aj horká čokoláda.

Čokoláda ako afrodiziakum

Mnohí z vás určite vedia, že najlepším a najdostupnejším afrodiziakom je práve čokoláda, ale prečo je to tak?
Vedci pripúšťajú, že obsahuje kofein, theobromin a látku podobnú amfetaminu, fenyletylamin, ktoré stimulujú centrálnu nervovú sústavu a zvyšuje chuť na sex.
Bolo dokázané, že ženy, ktoré konzumujú čokoládu, prežívajú oveľa intenzívnejšie intímny život, ako ženy, ktoré sa čokoláde radšej vyhýbajú. Tento účinok sa priamo úmerne zvyšuje tým, čím vyšší je obsah kakaa v čokoláde.
Hoci je účinok tejto hriešnej sladkosti skutočne blahodárny, radšej ho požívajte v menšej miere, pretože jeho konzumácia môže viesť dokonca až k závislosti.

Zázrak menom jablko

20. ledna 2009 v 12:53 | Sarah Krajčovičová

Zázrak menom jablko. Viete o ňom všetko?

Sladké, voňavé, šťavnaté ... Jablko je jedno z najzdravších druhov ovocia. Aj napriek tomu jeho konzumácia klesá a mnohí uprednostňujú exotické ovocie. Vieme o ňom naozaj všetko?


Každý šťavnatý kúsok jablka zásobuje telo energiou, spoľahlivo uhasí smäd vďaka obsahu ovocných kyselín a dobre zasýti. Veľmi veľa výživných látok sa nachádza už v šupke, preto by sa pri konzumácii jablko nemalo šúpať.

Aké látky obsahuje jablko?

1. vodu (až 84%)
2. vlákninu, vďaka ktorej má blahodarný účinok na náš metabolizmus
3. veľa pektínu, ktorý na seba viaže škodliviny z tela a odvádzajú ich von
4. nenasýtené tuky
5. vitamín C
6. minerály: draslík, vápnik, horčík
7. rad antioxidantov, ktoré znižujú riziko ochorenia na rakovinu
8. vysoký obsah fruktózy

V ľudovom liečiteľstve sa jablko dodnes využíva ako skvelý univerzálny liek pri rôznych zdravotných ťažkostiach


  • bolesti hlavy, závraty, poruchy trávenia, chudokrvnosť: na to všetko zaberá surové, varené, alebo pečené jablko
  • chrípka, prechladnutie: prejde rýchlejšie ak denne zjete niekoľko surových jabĺk, osvedčilo sa pitie jablčného džúsu
  • horúčka: teplotu zráža opäť nastrúhané jablko a jeho šťava
  • kašeľ: odvar z jabloňových kvetov upokojuje a zmierňuje záchvaty kašľa
  • zápcha: kyslé jablká podporujú činnosť čriev
  • hnačka: jesť nastrúhané jablká
  • nadváha, obezita: pitie jablčného octu spaľuje tuky, potláča pocit hladu (jablčný ocot je možné zakúpiť si hotový v obchode)
  • popáleniny, omrzliny, nehojace sa rany, jazvy: prikladajte si čerstvú kašičku z nastrúhaných jabĺk

Liečivé účinky jabĺk prejavujúce sa po ich konzumácii


  • znižujú krvný tlak a hladinu cholesterolu
  • posilňujú imunitný systém, srdce a krvný obeh
  • stabilizujú hladinu cukru v krvi
  • podporujú trávenie
  • blokujú tvorbu žlčníkových a obličkových kameňov
  • povzbudivo pôsobia na nervovú sústavu
  • chránia mozog pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou
  • vďaka vysokému obsahu železa pomáhajú pri málokrvnosti
  • pôsobia močopudne a brzdia tvorbu kyseliny močovej
  • čistia črevá a zamedzujú množeniu škodlivých mikroorganizmov v nich
  • posilňujú ďasná

Jedno jablko denne má regeneračné a detoxikačné účinky na náš organizmus, pôsobí ako "domáci lekár". Skúsme ho teda zaradiť do nášho jedálnička každý deň a pozitívne účinky sa určite čoskoro dostavia.

Náš tip: Vyskúšajte skrášľujúcu pleťovú masku z jablka a medu

Jablko nadrobno nastrúhajte, pridajte lyžičku medu a natrite na tvár. Vďaka vitamínom a minerálom sa Vaša pleť vyživí a vypne. Čerstvá jablčná šťava zhydratuje a zregeneruje aj pokožku pŕs a šije.

Potraviny predlžujúce život

20. ledna 2009 v 12:52 | Sarah Krajčovičová

Potraviny predĺžujúce život

Často ani netušíme aký účinok môže mať jedlo na náš organizmus. Zjeme "čo príde", prípadne "čo nám peňaženka dovolí".
Chceme však len inštinktívne zahnať hlad, alebo aj urobiť niečo pre svoje zdravie. Jeho základ totiž spočíva v správnej výžive.
Odborníci na zdravú výživu prišli so zoznamom niektorých druhov potravín, ktoré majú pozitívny a negatívny účinok na náš organizmus.
Vo všeobecnosti môžeme potraviny rozdeliť do 2 skupín:

1. Prospešné pre organizmus

  • obsahujú veľa výživných látok
  • majú schopnosť dodávať bunkám také látky, ktoré podporujú ich obnovu a regeneráciu
  • zabraňujú tak opotrebovávaniu orgánov a starnutiu organizmu
  • pri trávení vôbec alebo takmer vôbec nezaťažujú telo
  • nezanechávajú odpadové látky, telo ich spracuje a zužitkuje celé
  • nemáme pocit ťažoby a nafukovania v žalúdku
  • po ich konzumácii sa cítime svieži, plní energie a vitality
  • niektoré však zasýtia na kratší čas

2. Málo prospešné až škodlivé

  • obsahujú len minimum výživných látok potrebných pre telo
  • nepodporujú regeneráciu buniek orgánov a telo starne rýchlejšie
  • pri trávení sa organizmus s nimi poriadne potrápi
  • celkovo zaťažujú, človek sa po ich konzumácii cíti unavený, malátny, ťažkopádny, len "ľahnúť si a spať"
  • zanechávajú odpadové látky, telo ich nedokáže spracovať celé
  • v žalúdku pocity ťažoby, plnosti, nafukovania
  • zasýtia na dlhšie (no za akú cenu?)

Potraviny podporujúce regeneráciu buniek a tak chrániace spred starnutím organizmu

  • celozrnný, ovsený, jačmenný, žitný chlieb
  • nelúpané obilie, ovsené vločky, nelúpaná ryža (veľa výživných látok sa nachádza práve v šupke, preto jej odstránením sa potravina výživovo znehodnocuje)
  • sójové mlieko, ementál, parmezán, biojogurty, acidofilné mlieko s probiotickou kultúrou
  • biopotraviny
  • kurča, hus, morka (nie však pripravené pečením a vyprážaním, pretože pri vysokej teplote, ktorá pri nich vzniká, sa vytvárajú škodlivé karcinogénne látky, najlepšia tepelná úprava mäsa je v pare, poprípade dusiť)
  • losos, morský pstruh, sleď, krevety, ustrice, plody mora
  • paradajky, paprika, špenát, mrkva, petržlen, kapusta, kel, brokolica, kukurica, pór
  • cibuľa, špargľa, cesnak, fazuľa, klíčky strukovín, sója, výrobky zo sóje okrem sójovej omáčky, žerucha, huby
  • jablká, čerešne, jahody, marhule, broskyne, banány, ríbezle, citrusové plody, maliny, hrozno, červený a žltý melón, černice, orechy
  • olivový, ľanový, repkový olej
  • väčšina minerálnych vôd (ale striedať, nepiť dlhší čas jednu značku)
  • čierny a zelený čaj
  • rybacie polievky
  • červené víno (striedmo)
  • majoránka, červená paprika, tymián, bazalka, škorica, zázvor, estragon, mäta, pažítka, rozmarín, šafrán, materina dúška
  • osobitne protirakovinotvorné sú ružičkový kel, kapusta, karfiol, cesnak, paradajky a jačmeň

Potraviny vyvolávajúce opačný efekt, urýchľujú odumieranie buniek a tým starnutie organizmu

  • biely chlieb, koláče
  • lúpaná ryža, priemyselne vyrábané syry
  • tmavé mäso, údeniny, salámy, párky, šunka a iné mäsové priemyselné výrobky
  • slanina, masť, oškvarky, mozoček, ľadvinky, paštéty z bravčového mäsa
  • vyprážané ryby a ryby v soľnej marináde
  • zelenina vypestovaná za pomoci priemyselných hnojív
  • hranolčeky, čipsy
  • všetky vyprážané, smažené jedlá (rezne, vyprážaný syr, krokety ...)
  • majonéza
  • sladké múčniky, zákusky s maslom, mrazené krémy, sušienky, torty
  • stužené ruky na vyprážanie, oleje lisované za tepla
  • sladké malinovky, ovocné sirupy kúpené v obchode - plné umelých sladidiel, farbív,
  • hotové polievky zo sáčku
  • tvrdý alkohol
  • čierne korenie, chilli, kari, horčica, sójová omáčka
Aj vy ste sa práve dozvedeli, že väčšina potravín, ktoré denne konzumujete, patrí práve do tej druhej skupiny? Nie ste sami! Pokúsme sa preto zaradiť do svojho jedálneho lístka niečo aj z tých telu prospešných potravín. Ono nám to na "staré kolená" zúročí! Vplyv nehodnej stravy na organizmus je totiž dlhodobý proces a prejaví sa až po rokoch vznikom najrozmanitejších zdravotných ťažkostí.

Trápite sa s obezitou??

20. ledna 2009 v 12:50 | Sarah Krajčovičová

Trápite sa s obezitou?

Dnes sa už obezita nechápe len ako prekážka atraktívneho vzhľadu. Ide o civilizačnú chorobu s celosvetovým rozmerom. Len na Slovensku ňou trpí približne 1,5 milióna ľudí.
Obezita je definovaná ako nadmerné patologické množstvo tuku v organizme, ktoré poškodzuje zdravie človeka. Je výsledkom zlého pomeru medzi príjmom a výdajom energie.
V súčasnej dobe predstavuje najčastejší rizikový faktor predčasnej smrti. Táto choroba predbehla fajčenie, zvýšenú hladinu cholesterolu a iné rizikové faktory, ktoré skracujú život dnešnej populácie.
Obezita je diagnóza
Má vedecky overený spôsob liečby, ktorý patrí do rúk odborníkov - obezitológov. Tí úzko spolupracujú s radom ďalších odborníkov ako sú fyzioterapeuti, psychológovia, asistenti výživy... Každého pacienta posudzujú individuálne a po konzultáciách vypracujú najlepší spôsob liečby podporovaný aj medikamentózne.
Mnohí ľudia s nadváhou sa pokúšajú schudnúť doma pomocou osvedčených receptov, tabletiek z reklám či zázračných redukčných diét. Takmer vždy je to však hazard s vlastným zdravím. Samotná redukcia hmotnosti totiž nestačí. Najdôležitejšie je udržanie si dosiahnutého hmotnostného úbytku. Ten sa pod odborným vedením lekárov udržiava vypracovaním plánov celkovej zmeny životného štýlu, stravovacích návykov, pohybovej aktivity, ako aj pravidelnej stravy bohatej na ovocie a zeleninu. O obmedzení cukrov, tukov, soli a vysokokalorických jedál by sme nemali pochybovať.
Dodržiavajte pitný režim!
V neposlednom rade je veľmi dôležité dodržiavať pitný režim. Dostatočným príjmom tekutín sa organizmus naštartuje k postupnému odbúravaniu tukových zásob v tele.
V posudzovaní nadváhy sa do úvahy berie aj obvod pásu. Ide o tzv. centrálnu obezitu (ľudovo povedané veľké brucho). Dámsky pás by nemal presiahnuť 80 cm, pánsky 94 cm. Tukové bunky nachádzajúce sa v tejto partii tela predstavujú zdravotné riziko. Nie sú totiž len skladovými bunkami, ale vylučujú aj látky, ktoré poškodzujú naše cievy, zvyšujú tlak či hladinu cukru. Ak človek nechce mať tieto tiché jedy v tele, mal by začať pracovať na úbytku tukového tkaniva. Práve zdravotné ťažkosti motivujú pacientov k tomu, aby sa obrátili na odborníkov.
Najťažšie je vždy začať, rozhodnúť sa. Úspešnosť liečby je rovnaká ako u mužov, tak u žien.
Avšak ženy častejšie vyhľadajú lekára už zo spomínaných "kozmetických dôvodov", kým muži pre tie zdravotné ťažkosti.
Chcete vedieť ako na tom Ste? Vypočítajte si svoj Index telesnej hmotnosti (BMI hodnota) dosadením výšky a váhy do vzorca v sekcii Zdravie a livestyle a pravdaže odmerajte si aj svoj obvod pásu!

Chráňme si náš zrak

20. ledna 2009 v 12:49 | Sarah Krajčovičová

Chráňme si náš zrak pre všetky krásy sveta!

Koncom leta a začiatkom jesene sa stále môžeme stretnúť s agresívnymi slnečnými lúčmi. Aj keď je krásnym letným dňom zrejme pomaly koniec, čaká nás predsa aj babie leto! Mnohí sa dokonca ešte len chystajú absolvovať svoju "letnú dovolenku".
Silné slnečné lúče sú nielen škodlivé pre naše vlasy a pokožku, ale i pre naše oči a uši a podceňovať ich ochranu sa naozaj nevypláca! K negatívnym faktorom, na ktoré odborníci upozorňujú, patrí okrem dlhodobého a intenzívneho slnečného žiarenia i voda, potápanie, tlakové zmeny v lietadle či silný hluk na tradičných hudobných festivaloch. Ľudia predsa necestujú dlhé kilometre za slnkom a morom s cieľom zničiť si sluch alebo prísť o zrak.
Najviac skúšané sú naše "brány do duše"
Ľudia si mnohokrát kladú otázku, či je slnečné žiarenie až také nebezpečné, ako sa o tom hovorí, píše. Titulky typu "Dlhodobý pobyt na slnku môže spôsobiť stratu zraku" nás nútia zamýšľať sa nad tým, či je to naozaj pravda. Slnečné žiarenie je na jednej strane pre život nevyhnutné. Na druhej strane, tým, že sa zmenšuje ozónová vrstva a následne klesá jej ochranný vplyv, zvyšuje sa škodlivý účinok slnka. Po prečítaní alebo vypočutí tejto frázy by sa mnohí z nás začali natierať krémom s čo najvyšším faktorom, a tak zabrániť dobre známemu škodlivému vplyvu slnečného žiarenia na našu pokožku. Neuvedomenie si, že neprimerane dlhý pobyt na priamom slnku je nebezpečný aj pre naše oči, môže viesť k vážnym, dlhodobým zdravotným komplikáciám.
Zanedbaná ochrana
Najnebezpečnejšie dôsledky, pred ktorými nás varujú lekári, môžeme rozdeliť do dvoch základných skupín. Prvá skupina predstavuje akútny stav. Ten pripomína zváračov nepoužívajúcich ochranný štít. Zaraďujeme tu tiež pobyt pri vodných plochách či vysokohorskú turistiku, kde sa znásobuje vplyv slnečného žiarenia. V tomto prípade dochádza k poškodeniu, ktoré je sprevádzané bolestivými červenými očami.
Výhodou je však to, že tento stav je prechodný a trvá obvykle iba niekoľko dní. Horší prípad predstavuje dlhodobý, dá sa povedať mnohoročný pobyt na slnku, ktorý smeruje už k trvalým dôsledkom. Dochádza k poškodeniu na sietnici a častejšiemu výskytu vekom podmienenej degenerácii makuly. Tá môže v najťažších prípadoch viesť k úplnej strate zraku.
Degenerácia makuly je i napriek nevedomosti ľudí o nej, veľmi rozšírená choroba, ktorou trpí približne 124 miliónov ľudí na celom svete. Potenciálnymi pacientmi sú všetci ľudia vo veku nad 50 rokov, pričom vzhľadom na starnutie populácie bude toto ochorenie závažným problémom v budúcnosti.
Je to také jednoduché!
K najjednoduchšiemu typu ochranných opatrení patrí neustále nosenie slnečných okuliarov. Rodičia detí, ktoré okuliare netolerujú, by nemali zabúdať na ochranu pomocou šiltovky, klobúka a čiapky. U dospelých už prichádzajú do úvahy tmavé okuliare. Dôležité je aj to, že nie je podstatná farba skla, ale UV filter. Aj ružové okuliare s filtrom môžu chrániť náš zrak. Taktiež platí zásada: Čím väčšie, tým lepšie." A okuliare XXL sú dokonca aj moderné, populárne a jednoducho IN.
Láska k vode a potápaniu
Aj táto navonok nevinná záľuba môže poškodiť zrak, predovšetkým u detí. Radosť z obľúbenej disciplíny im nedovolí zamýšľať sa nad mnohými možnými nástrahami. Odborníci varujú pred plávaním pod vodou s otvorenými očami bez potápačských okuliarov, ako i kúpaním v nečistých vodách spôsobujúcich bakteriálne infekcie a zápaly. V každom prípade by sa potápaniu mali vyhýbať ľudia s dlhodobo zvýšeným tlakom a diagnózou zeleného zákalu.
Ak si však dovolenku bez tejto atraktívnej činnosti neviete predstaviť, zanedbáte všetky návody a z bazéna vyjdete s červenými a pálivými očami, ktoré sú nadmieru podráždené chlórom, nezabudnite aspoň na dobre vychladené vrecúška s vyluhovaným kamilkovým alebo čiernym čajom. Ďalším vhodným spôsobom je i podpora zdravej výživy prostredníctvom doplnkov stravy, ovocia a zeleniny.
Pre plnohodnotný život je nevyhnutné dbať na to, aby sme bez ohľadu na vek a zdravotný stav dodržiavali rady odborníkov v každom ročnom období. Ide pritom o veľmi jednoduchý spôsob ako ochrániť naše zmyslové orgány. Len si treba častejšie pripomínať, že našimi očami dokážeme vidieť tie najväčšie krásy sveta.